HARAPPA ŞEHRİ

HARAPPA ŞEHRİ

HARAPPA ŞEHRİ

HARAPPA ŞEHRİ KONUMU

Cambay Körfezi'nde, ön hesaplamaya göre yaşı 9.500 olan batık antik kent Hindistan'da bulundu. Antik kentin kalıntıları 35 metre derinlikte; 2002'de nispeten yakın bir geçmişte keşfedildi. Cambay Körfezi'ndeki ilk arkeolojik eserler çok erken keşfedildi ancak antik çağın yaşına kıyasla daha ılımlıydı; 5000 yıldan daha fazla değil. En güncel ve en mantıklı versiyona göre, antik kent Harappa uygarlığına atıfta bulunmaktadır. Ören yerleri 8 kilometre uzunluğunda ve ortalama genişlikleri yaklaşık 3 kilometre olduğu için etkileyici tabanı ile etkileyicidir. Binlerce yıl sonra antik kentin yapımları hala var; aralarında kolayca merdivenleri, büyük taş binaların duvarları ve diğer ilgili tesisleri fark edebilirsiniz. Antik kentin ölçeği, doğal güçlerle ilişkili herhangi bir kökeni yorumlamayı reddeden en seçkin özelliktir. 1856 senesinde, Hindistan'da bulunan İngiliz sömürge yetkilileri, günümüz Pakistan ve İndus Vadisi sınırlarında yer alan Lahor ve Karaçi şehirlerini birbirlerine bağlayan demiryolu inşaatını denetlemekteydi.
Çalışmalar devam ederken, bazı işçiler kuru arazi üstüne yerleştirilmiş bir çok ateş tuğlası keşfettiler. Oldukça eski görünümlü, muntazam biçimde sıralanmış yüz binlerce tuğla görülmekteydi. İşçiler, tarihi eser olduklarını bilmeksizin bu tuğlaları yol temeli inşasında kullandılar. Kısa bir süre sonra tuğlaların arasında sabun taşından yapılma, üstünde karmaşık sanatsal ibareler bulunan eserler buldular.

HARAPPA ŞEHRİ

HARAPPA ŞEHRİ Yapısı

Demiryolu işçileri farkında olmasalar da ve asıl kazılar 1920'li yıllara kadar başlamamış olsa da, aslında Harappa bölgesinden adını alan, Harappa Uygarlığı olarak da bilinen İndus Vadisi Uygarlığı'na ait kalıntıları keşfetmişlerdi. Burası eskiden İngiliz sömürgesi altında olan Hindistan, günümüzde ise Pakistan sınırlarında yer alan Punjab'daki ilk kazı merkeziydi. Başta birçok arkeolog, M.Ö. yaklaşık 322 ile 185 yılları arasında Hindistan'da hüküm süren antik Maurya İmparatorluğu'nun kalıntılarını bulduklarını sandı. Harappa şehirlerindeki kazılardan önce araştırmacılar ve bilim insanları, Hint uygarlığının milattan önce 1250 yılı civarında Pers ve Orta Asya'dan gelen Ari (Aryan) göçmenlerin yerleştiği Ganj vadisinde başladığını düşünmekteydiler. Eski Harappa şehirlerinin keşfiyle bu düşünce değişmiş oldu ve zamanda 1500 yıl geriye gidilerek İndus Vadisi Uygarlığı çok daha farklı bir çevresel bağlama oturtuldu.

Yorumlar