BURSA - MUDANYA


mudanya bursa

MUDANYA
Bursa - Gemlik arası 25 km İstanbul üzerinden geliyorsanız Gemlik'ten sonra dönen yolu seçin, yol üzerinde Cavit Çağlar'ın villasının da bulunduğu Kurşunlu'yu da göreceksiniz. Kurşunlu'nun bizi ilgilendiren yanı Çağlar'ın villası değil bir çadır tatilcileri cenneti oluşu. Zeytinlikler arasında açılan parsellere yerleştirilen çadırlar sezonluk veya geçici süreler için kiralanıyor ve kamplarda temel ihtiyaçları karşılayacak tesisler bulunuyor. Gemlik Körfezi'nin güney sahilini izleyen yol küçük, şirin köylerden geçerek Mudanya'nın ve Bursa'nın sayfiyesi Güzelyalı'ya ulaşıyor. Güzelyalı bir zamanlar gerçekten adı gibi güzeldi, müthiş bir yapılaşmayla büyüdü ve çirkinleşti. En iyisi burada durmadan Mudanya'ya devam edin.
Hızlı ve çok katlı yapılaşmadan Mudanya da nasibini almış ama deniz kenarındaki tarihi evler büyük ölçüde korunabilmiş.  Bahçelerde de özenle bakılan çiçekler ve bir iki sebze, yetişmiş mandalin ve limon ağaçları. Balkonlarda, pencere önlerinde sardunyalar, cam güzelleri....
Şehirde yapacağınız kısa bir yürüyüş karşınıza bildik bir yapıyı çıkaracak. Bu bir tren istasyonu binası. Bugüne kadar gördüğünüz diğer istasyon binalarının aynısı, tek farkı çok bakımlı olması. Mudanya'da tren yok ama. Mudanya demiryolu hattı yıllar önce sökülmüş. İstasyon binası da akıllı ve iyi bir restorasyonla Montania Hotel'e dönüştürülmüş. İskele ile müze haline getirilen Mudanya Mütarekesi Binası arasındaki sahil doldurularak gezinti yolu yapılmış. Eskiden deniz kıyısında olan balıkçı lokantaları, meyhaneler bu yolun kenarına masalarını atıyorlar. Mütareke Binasından sahil boyunca, içerilere de girerek dolaşırsanız.

Yorumlar