Zonguldak Gezisi

ZONGULDAK TURU

Zonguldak Gezisi

Turumuzda yol ayrımına geliyoruz. Eğer doğrudan Bartın üzerinden Amasra ve Karadeniz'e ulaşacaksak sağa, Zonguldak'ı görmek istiyorsak sola yönelmemiz gerek. Biz sola yöneliyoruz. Ağaçlar arasından ilerleyen yolumuz, yaklaşık 30 dakika sonra Çaydamar kömür havzasından bizi Zonguldak'a götürür. Çaydamar yolu yeni yoldur, tepeden görerek gitmek için biraz daha virajlı ve uzun olan Üzülme bölgesini kullanmalıyız ki bu yol üzerindeki evlerin göçükler nedeni ile çatlayan duvarlarını görebilelim. Zonguldak'a geldik. Yapabileceğiniz pek bir şey yok. Fener mahallesindeki deniz kulübü, birşeyler yemek ve içmek içinuygun bir yer. Kopuz ve uzun  kum plajları da unutulmamalı. Bu arada Zonguldak çevresindeki mağaralardan söz etmeliyiz. Zonguldak'a 5 km mesafede ve Ankara - Zonguldak yolu üzerindeki Gökgöl mağarası 3375m uzunlukta 875 metrelik bölümü gezi yolu, teras düzenlemeleri yapılarak ve aydınlatılarak ziyarete açılmış. Sarkıt, dikit ve traverten oluşumları oldukça etkileyici. Zonguldak'a geldiğinizde bu mağarayı görmeden gitmek büyük hata olur.

Zonguldak gökgöl mağarası


Çaycuma yolu üzerindeki Güdüllü Köyünde bulunan Çakırköy mağarasının içinde çeşitli göller vardır. Bunun yanısıra Zonguldak'a 23 km uzaklıktaki Cumayanı - Kızılelma mağarası da içinde göletler bulunduran 10 km uzunluğunda derin bir mağaradır.  Zonguldak'tan kuzey doğuya doğru yol alıyoruz. Ağaçlıklar arasından çok güzel deniz manzarasıyla beraber virajlı ve çok tehlikeli bir yolla Kilimli kömür havzasından Hisarönü sahile ulaşabiliriz. Bu yol üzerinde kömür ocaklarının ağızlarını ve Çatalağzı termik santralini görebiliriz. Hisarönü, kumsalı ile denize girmek için tercih edilen yerlerden biridir.

ZONGULDAK'A NASIL GİDİLİR ?

İstanbul - Ankara otoyolundan Bolu'yu geçip, Yeniçağa çıkışından ayrılıp kuzey yönüne 20 km. devam edince Mengen'e gene kuzeye devam edip 38 km sonra Devrek'e oradan 60 km. sonra da Çaycuma üzerinden Zonguldak'a ulaşılıyor. İstanbul yönünden sahili izleyerek Ereğli üzerinden de gidilebilir Zonguldak'a. Safranbolu üzerinden Zonguldak'a giderken de Devrek'e uğranabilir.

Yorumlar