Çin Geleneksel Sporlar


Wushu, veya kungfu, Çin halkı tarafından, gerek fiziksel eğitim, gerekse kendini savunma aracı olarak bir kaç bin yıldan bu yana yapılmaktadır. Silahlı veya silahsız çeşitli türleri yapılmaktadır. Wushu, birçok güzel doğal vücut hareketini içerdiğinden özellikle sahnedeki dövüş sahneleri için kullanıldığı Çin operalarında zevkle izlenmektedir. Çin akrobasisi de temel wushu hareketlerinin en iyilerini özümsemiştir.

Taijiguan, Çin boksunun 17'inci yüzyılda ortaya çıkan bir dalıdır. Tek başına veya başka bir kişi ile birlikte boş elle veya iki kenarlı bir kılıç, pala, mızrak veya sopayla tam bölümler halinde yapılır. Bu sanatta aklın bedenin hareketlerini yönlendirmesi ve aynı zamanda bedenin zarif ve hızlı hareketini izlemesi önem taşımaktadır.

Oigong, zinde kalmak, daha uzun yaşamak, hastalıkları yenmek ve psikolojik fonksiyonları güçlendirmek için aklın kontrol edilmesi ve nefes almanın düzenlenmesine yönelik benzeri olmayan bir sağlıklı yaşam egzersizidir.

Azınlıkların yaşadığı bölgelerde çeşitli spor faaliyetlerine rastlan- maktadır. Bunlar arasında Moğol, Uygur ve Kazak tarzı güreş ve ata binme, Tibet öküzü yarışmaları, Kore tramplen ve salıncağı, Miaoların arbaleti ve Dai halkının ejderha kayığı kürek çekme yarışları bulunmaktadır.

Yorumlar