Kudüs'de Dini Motifler


Yahudiler hemen hemen 2000 yıldır Ağlama Duvarı'na yakın bir yerde yaşayabilmek için çabalıyorlar. Günümüzdeki Yahudi Mahallesi'nde — ki bu mahalle 1948 yılındaki çatışmalarda ve Ürdün işgali altında tahrip edildikten sonra büyük çapta yeni baştan inşa edilmiştir— 70 eski sina- gogdan ve onlarca din okulundan ge- riye sadece on tanesi kalmış. Hıristiyanlar ise 2000 yıldan beri Hz. İsa'nın çarmıha gerilerek öldürülüşüne, gömülmesine ve Diriliş'ine tanık olan Kıyame Kilisesi'ne yakın bir yer- de oturmak istiyorlar. Bugün Hıristiyan Mahallesi'nde, aralarında Roma ve Rum Katolik, Rum Ortodoks, Ermeni Gregoryen, Anglikan ve Kopt kiliselerinin de bulunduğu 20'den fazla mezhebe ait düzinelerce kilise ile çok sayıda manastır ve başka dini kurumlar bulunuyor.

Dini bütün Müslümanlar da 500 yıldır, bir zamanlar Hz. Süleyman'ın ve Herodes'in tapınaklarının dikildiği, şimdi ise İslamiyet'in en eski dini yapısı olan Kubbet-üs Sahra'nın ve tüm İslam dünyasının üçüncü kutsal yeri sayılan Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Haremr-üş Şerif'e yakın bir yerde yaşamak istiyorlar. Onların da cami ve medreseleri, Vali Konağı, adliye binaları ve kütüphanelerle birlikte Tapınak Dağı'nın eski istinat duvarları boyunca bir araya toplanmış.

Eski Şehir'in inşası 1700 yıllık uzun bir zaman aldı; bu şehrin ufacık bir parçası bile dünya üstündeki her dini cemaat için büyük bir şeref. Oysa henüz şehrin çevresinden bahsetmedik bile: güneybatı yönünde, üstünde Hz. Davud'un olduğuna inanılan mezarın ve onun hemen yukarısında Son Akşam Yemeği'nin yendiği odanın bulunduğu Siyon Dağı; ya da doğu yönünde sofu Yahudilerin mezar taşlarının dizildiği, Hz. Meryem ve Hz. Yusuf'a ait olduğuna inanılan kabirlerin ve Hz. İsa'nın bahçede acı çektiği kayanın üzerine inşa edilmiş kilisenin bulunduğu Zeytin Dağı. Tüm bunlar, birbiriyle yarışan bulutların altındaki tepeler, derinlere doğru uzanan vadiler, uzayıp giden kahverengi çöl ve olağanüstü manzaralarla beraber nefes kesici bir bütün oluşturuyor. Talmud'da da denildiği gibi, dünyada güzelliği oluşturan on payın dokuzu Kudüs'te bulunur. .

Yorumlar