Side - Agora Hamamı


Side'nin tarih olarak en geç yapılmış hamamı, sü­tunlu cadde üzerinde ve agoranın karşısında yer alır. İ.S. V.yüzyılda yapılmıştır. Günümüzde Müze olarak kullanılmaktadır.

Diktdörtgen planlı yapı, çeşitli büyüklükte beş salondan oluşur. Hamama giriş frigidariumun arka duvarındaki kemerli iki kapıdan sağlanıyordu. Frigidari­umun tabanı çeşitli büyüklüklerde ve daha erken ya­pılmış yapılardan devşirilen, aralarında yazıtlarında bulunduğu mermer levhalarla kaplıdır. Kuzeydoğu duvarında yuvarlak bir havuz yer alır. Kendi devrinde üzeri kubbe ile örtülü olduğu anlaşılan havuzun içi mermer kaplı olup , yanda girip-çıkmayı sağlıyan bir merdiven vardır. Bu havuzda, yukardaki çökertenlerden akan ve önünde ki delikle tahliye edilen soğuk su bu­lunmaktaydı.

Bu salondan küçük bir kapı ile yuvarlak planlı bölüme geçilir. Lakonikum diye isimlendirilen salon, hamamın terleme (sauna) bölümüdür. Dört tarafında birer dar kapı köşelerde ise yarım yuvarlak nişler yer alır. Üzeri taş kubbe ile örtülüdür. Döşemenin altında da cehennemlik boşluğu bulunur. Bu kısımdan hamamın tepiclarium ve kaldarium kısımlarına geçi­lebilir.

Planda III nolu salon olarak beliıtilen kaldarium,hamamın sıcak kısmı olup , aynı zamanda en büyük salonudur. Mermer döşemenin altında, hamamın ısınmasını sağlayan, pişmiş toprak yuvarlak tuğlalarla yapılmış payelerin oluşturduğu cehennemlik ( Hypokaus) boşluğu yer alır. Yüzme havuzlarının altında ise, ma­sif duvarların içerisinde, suyun ısınmasını sağlayan sı­cak hava kanalları bulunmaktadır. Bu kanalların, içle­rinde devamlı ateş yanan külhanlara bağlandığı sanıl­maktadır. Kuzey duvarın önünde ki havuza bitişik olan külhan, oldukça iyi bir durumda günümüze elek gelmiştir. Bu kısmen önündeki avludanda odunluk ola­rak yararlandıkları büyük olasılıktı!'.

Kaldariumda, ilk yapımında karşılıklı birer dikdöıtgen havuz yer alırken, daha sonraki onarımlar sırasın­da mermer kaplamalı biri büyük ikisi küçük üç havuz daha yapılmıştır. Ortadaki havuzun arkasında üzeri kemerli büyük bir pencere yer alır. Bu havuzların karşı­sına denk gelen duvarın iç ine üzeri kemerli üç bü­yük niş yerleştirilmiştir. Kısa duvarlarda ki, altta birer üstte ise üçer pencere, salonun aydınlatılmasını sağlıyordu.

Kaldariumdan, dar bir kapı ile hamamın esas yı­kanma kısmı olan tepidarium ( ılıklık) bölümüne geçilir. Uzun duvarlarında üçer, kısa duvarlarında ikişer niş olan bu salonun altında dahili  su sistemi yer alıyordu.

Günümüzde kapatılmış olan, yine dar bir kapı ile hamamın ikinci tepidariumuna geçiliyordu. Şimdi üzeri açık olan bu salon, antik devirde kapalıydı ve bura­dan I nolu bölüme geçirilerek hamamdan çıkarılıyor­du.

Hamamın önündeki ince uzun meydan plastra denilen idman yeridir. Bugün Müze bahçesi olarak kullanılan yer de etrafı duvarlarla çevrili bir avluydu. Avlunun her iki tarafında poıtikler, onların arkasında da dükkanlar yer alıyordu. Agora hamamının yan tara­fında da bugün Müze girişi olarak kullanılan, özgün sütunlu bir yan cadde, ana caddeyi deniz surlarına bağlıyordu.

Yorumlar