Britanya Tiyatrosu


TİYATRO

Britanya'nın tiyatro dünyasında, William Shakespeare, Beatles'ın pop müziğinde olduğu ölçüde tartışılmaz bir mihenk taşıdır. İlk yazıldıklarından 400 yıldan fazla bir zaman sonra bile, oyunları nerede sahnelenirse sahnelensin hala salonları doldurmaktadır.

1640 ile 1660 arasındaki Püritenizm döneminde İngiliz tiyatrosuna kilit vuruldu; ama bu asık suratlı on yıllar bir yana, tiyatro gelişmeyi hep sürdürdü. Shakespeare'in ünlü çağdaşları Christopher Marlowe (1564-1593) ve Ben Jonson'dı (1572-1637).

II. Charles 1660'ta tahta döndükten sonra, seyirciler William Congreve'in The Way of the World (Dünyanın Hali) ve George Farquhar'ın The Bentx' Stmtngenı (Aşıkların Fendi) gibi Restorasyon dönemi komedilerine gülmekten kırılıyorlardı. İrlandalı Richard Sheridan'ın The School for Scmıdn/ (Skandal Okulu ) Georgian dönemi seyircisini neşelendirirken, Victoria dönemi insanları İrlandalı yazar Oscar Wilde'ın Lady Windermere's Fan ( Lady Windermere'in Yelpazesi, 1892), An ideal Husband (İdeal Bir Koca, 1895) ve The Importance of Being Earnest (Ciddi Olmanın Önemi Üzerine, 1895) gibi keskin nükteli oyunlarıyla eğleniyordu.

Sir Andrew Lloyd Webber' in (Cats, Evitn, Jesus Christ Supers Mr, Plunatom of the Open) müzikal şov dün yasma hükmetmeyi sürdürdüğü günümüzde, Britanyalı oyun yazarları topluluğu, Tom Stoppard ve Alan Aydbourn gibi adları içerir.

Yirminci yüzyıl sahne yıldızları akla geldiğinde, Dame Peggy Asheroft, Paul Scofield, Sir Lawrence Olivier, Sir John Gielgud, Richard Burton, lanessa Redgrave, Sir Anthony Hopkins, Kenneth Branagh gibi oyuncuları ön plana çıkaran bir isim yoklaması yapmak gerekir. Shakespeare'in sadık seyirc ileri Stratford-upon-Avon' daki The Royal Shakespeare Company tiyatrosuna ya da otantik Elizabeth dönemi tiyatrosu atmosferini yaşamak için Londra'da Thames'in güney kıyısındaki Southwark'ta yeniden inşa edilen Globe Theatre'a giderken; Londra'daki The Royal National Theatre (Kraliyet Ulusal Tiyatrosu) yenilikçi ve zorlayıcı oyunlar sergilemeyi sürdürüyor.

Yorumlar