Canterbury Katedrali


Katedralin doğu ucundaki Trinity Şapeli' nde, ölümünden sonra yapılan bir "yargılama" ile Becket'in krala ihanetten suçlu bulunması üzerine VIII. Henry'nin emriyle Reform döneminde, 1538'de tahrip edilen kemik mahfazası yerine yapılan "Altan of Sword Point" (Kılıç Ucu Altan ) yer alır. Yaşamı ve ölümü erken dönem Ortaçağ vitraylarında betimle nen Aziz' in anısına şapelde sürekli mum yakılır. Daha da duygulandırıcı olan, milyonlarca hacının dizlerinin sürtünmesiyle basamaklarda oluşmuş oyuklardır. 

Katedralin doğu ucundaki diğer özellikler arasında, üst tarafında yeniden yapılmış zırhlarının asılı durduğu, Black Prince'in (Kara Prens) harika pirinç lahdi; IV. Henry ile kraliçesi Navarrelı Joan'un su mermerinden incelikle oyulmuş mezarları bulunur. Buradaki gök mavisi ve yaprak yeşili vitraylar İncil'den çeşitli sahneleri canlandırır.

Yeraltı odasında, Romanesk stilde başlıkları bitkisel motifler ve yüzlerle bezeli sütun ve kemerlerden oluşan bir orman vardır.

KENT

Ortaçağ kent surları, eğri büğrü, yarı ahşap binaların sıralandığı sokakları çevreleyerek, Canterbury'nin üç yanına doğru uzanır. Öncü azizin gömülü olduğu, Monastery Street üzerindeki 14. yüzyıl Fyndon Kapısı'nda taştan yapılma keşişler durur. 1. Charles ile karısı Henrietta Maria, düğün gecelerini bu kapının üstündeki odalardan birinde geçirmişlerdir. Bir zamanlar kent hapishanesi olarak kullanılan bu mekanda silah ve zırhların yanı sıra hapishane aletleri bulunur.

St. Margaret Street'teki eski St. Margaret Kilisesi'nde Chaucer'ın ahbaplarından bazılarının resimlerinin sergilendiği, görsel­ işitsel ve koku efektli Canterbury Hikayeleri eğlencesi (Tel: 0 1227- 454888) vardır. Becket türbesine giden hacıların bakımı için 1180'de kurulan High Street'teki East bridge Hastahanesi 'nde (Tel: 01227-471688) erken 13.yüzyıl "Efendimiz İsa" freskleri yer alır.

Stour Street'ıe, bir başka olağanüstü Ortaçağ binasında yer alan Canterbury Heritage Museum (Tel: 0 12 27-452747) kent in 2 bin yıllık tarihinde bir zaman yolculuğu sunar.

Yorumlar