London Greenwich


HAYLİ GENİŞ GREENWICH PARK'IN ÇEVRESİNDEKİ GÜZEL binalar ve mükemmel müzelerle hoş Greenwich kasabası, komşuları olan Doclands ve Greenwich Yarımadası'ndan sakin bir ortama kaçış sağlar.

Greenwich'in nehir tarafından görünümü Londra'nın en güzel manzaralarındandır. Buraya ulaşım için ya nehir yolunu ya da Island Gardens'dan Docklands hafif met­rosunu kullanmanızı öneririz.

Bir başka alternatif King William Walk'tan ve ardından üniversitenin Five Foot Walk adı verilen parmak­lıklarını takiben yürümektir.

1. George'un tahta geçmek üzere 18 Eylül 1714'te karaya ayak bastığı yer burasıydı. Greenwich'i nasıl renkli zaman­ları 16. yüzyılda Tudor döneminde yaşanmasına karşın, 17. ve 18. yüzyıllarda da ağır ağır mükem­melliğe doğru giden bir gelişim yaşandı. V. Henry'nin kardeşi Gloucester Dükü l427'de nehir kenarındaki Bella Court' u inşa ettirdikten altı yıl sonra Greenwich Park'ı yaptırmak için 80 hektarlık arazi çevirdi. Tudor hanedanı kral­larından, VII. Henry 1500 yılında burayı Palace of Placentia olarak yeniden düzenledi . Ardından, Greenwich doğumlu VIII. Henry, hükümdarlığı sırasında birinci tercihi olan bu saraya bir ziyafet salonu, tophaneler ve şövalyeler arası mızraklı hamle oyunları için bir alan da dahil olmak üzere çok sayıda yapı ekledi. Parkta geyik avlıyor ve atmacalarıyla kuş yakalıyordu.

Oğlu VI. Edward'ın yanı sıra kızları Mary ve 1. Elizabeth de burada doğdu. Daha da önemlisi, bu noktadan bakınca, uzak ülkeler­den mal getiren gemilerini ve donanın asını rahatça görebiliyordu . 1512 yılında Woolwich'de, ertesi yıl ise Deptford'da birer kraliyet tersa­nesi kurdu.



Yorumlar