Londra Çevresi


"HOME COUNTIES" LONDRA'Yl ÇEVRELEYEN İDARİ BÖLGELERE VERİLEN addır. Güney ülkesi'ni (South Country) oluşturan büyük tebeşir sekisinin parçası olan Kent ile atmosferi açısından Dogu Anglia'yla daha yakın ilişkili Essex'i dışta tutarsak, bu idari bölgeler saat yönünde giderek, Londra' nın güneyinde Surrey, batısında Berkshire ile Buckinghamshire, kuzeyinde ise Bedfordshine ile Hertfordshire olmak üzere sıralanırlar. Bunların tümü başkentle yakın ilişki iç indedir ama yine de, M25 ekspres yolun­dan dışarılara doğru devam ettikçe Londra kültürünün ve atmosferinin etkisi zayıflar.

Yüksek duvarların ardına gizlenmiş ve Lond­ra'ya yakınlığı nedeniyle varlıklı kimseler tara­fından yaptırılmış büyük bir zenginliği yansıtan evler sevimli köyler ve şaşırtıcı ölçüde ormanlık arazinin yanı sıra Berkshi­re' da, Thames ve Surrey' de, Wey kıyılarında görülebilceği gibi, en güzel Britanya nehir manzaralarının bazıları da buradadır.

SURREY VE BERKSHIRE


Surrey'in büyük bölümünde karşımıza çıkan North Downs'ın tebeşirli rampaları boyunca atlılar için yapılmış Pilgrim's Way (Hacı Yolu) uzanır. Eski çağlardan kalma bu yol boyunca harika manzaralar vardır. Surrey görülmeye değer köylere ve batı bölümünde doğal halini koruyan geniş kırlık arazilere sahiptir.

Royal Berkshire, Windsor ile Hanley-on­ Thames arasında Thames Nehri boyunca gür otlaklarla kaplıdır ve arazideki başlıca nirengi noktası olan, hükümdarın öncelikli konutu Windsor Şatosu'yla öğünür.

Yorumlar