Edirne İpsala İlçe Tarihi Hakkında


İlçemizin bulunduğu bölge çok eski bir yer­leşim bölgesidir. Bölgeye ilk gelenlerin M.Ö. 4000 yıllarında Trak kavimleri olduğu bilinmektedir. Diğer bir kaynağa göre de M.Ö . XX. yüzyıldan itibaren Orta Asyalı Traklar Karadeniz'in Kuze­yinden ve Tuna üzerinden gelerek ilçemizde yerleşmeye başlamışlardır.

M.Ö. XII. yüzyıla kadarki 800 yıl boyunca yeni yeni Trak boyları gelip, bölgeye ve Doğu Trak­ya'ya yerleşti. Balkan Yarımadasının birçok kısmı bu gelen akım ile doldu. Traklar, Balkan Yarımadasına maden devri mede­niyetini getirdiler.

Onlardan kalma paralar, Trakların yazı bildik­lerini ve kullandıklarını göstermektedir. Buradan çıkarılan şu ki, İlçemizde İlk çağ Trak Türklerinin gelip yerleşmesiyle başlamıştır. İpsala'da yaşayan Traklar Türk Ulusunun kollarından biri olan Trak Boyunun Odris Buduna (Kavmine) bağlı kabilelerden oluş maktaydı. Bölgeye gelen Traklar Meriç havzasının orta ve aşağı bölümlerine yerleşmişlerdi Başkenti Kipsela (İpsala) olan Trak boyu "Od­ risler) bu bölgede yıllarca egemenlik sürmüşlerdir. Edirne ilini de başkenti Kipsela (İpsala) olan Odrisler kurmuşlardır.

I. Murat'ın kumandanlarından Evranos Bey tarafından 1356 yılında alınmış olan İpsala İlçe­si'nin Osmanlı tarihinde önemli bir yeri vardır. O tarihte çayır olan bugünkü çeltik ekili sahalarda Osmanlı Ordusu'na at yetiştirilirdi. İyi cins kısrak sürüleri, azgın aygırları yanlarında bu otlar üzerinde yaz kış dolaşırdı. Binilecek çağa gelen taylar bu çayırlarda kementlerle tutulur, Edirne'ye götürülür donatılır, eğitime tabi tutulurdu. Osman­lı Ordusu'na giren İpsala tayları, Türk Akıncıları'nı zafer yollarına taşır dururdu. İpsala yüzyıllarca Osmanlı Süvari Ordusu'na at yetiştirilen bir kay­nakolmuştur.

Yorumlar