Edirne Kültür ve Sanat Etkinlikleri



Anadolu'yu Avrupa'ya birleştiren bir konumda olması nedeniyle Edirne ilinin zengin bir kültür tarihi vardır. Tarih boyunca Anadolu'ya ya da Avrupa'ya göç eden değişik topluluklar geçiş yolu olarak Edirne'yi kullanmışlardır .Edirne'nin Avrupa ile olan yakınlığı ilimiz kültürünün de büyük çapta etkilenmesine neden olmuştur.

Bugün ilimizde Osmanlı-Türk kültürünü yaşa­tan yüzlerce eser vardır. Bu eserlerden bir bölümü örneğin; Selimiye Camii, Üç Şerefeli Camii, Bedesten, Arasta, Kervansaray, Meriç Köprüsü gibi eserler sağlamlığını korumakta ve hala kullanılmaktadır. Bir bölümünün ise onarım ve restorasyon çalışmaları Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Edirne Valiliğince sürdürülmektedir.

Ayrıca Edirne'de özel mülke konu olan sivil mimarlık örneği durumunda bulunan evler mev­cuttur. Bu evler Türk Kültürünün zengin birer kaynağı olmasına rağmen zaman içinde yıkılmaya yüz tutmuştur. Mülk sahiplerinin bu eserleri ko­rumaları ve muhafaza etmeleri ekonomik neden­lerle mümkün olamamaktadır. "Özel Hukuka Tabi Gerçek ve Tüzel Kişilerin Mülkiyetinde Bulunan Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Katkı Fonu Yönetmeliği" ne göre bu eserlerin sahiplerine yardım edilmektedir.

Bunlardan ayrı olarak ilimizde sportif faali­yetlerin bir bölümü de aynı zamanda bir kültür olayı olarak değerlendirilir. Çünkü, yaz aylarında yapılan Kırkpınar Güreş ve Şenlikleri bir taraftan Edirne'nin geleneksel Ata Sporu olan Yağlı Güreşi devam ettirmesi, diğer yandan da insanlar arası kültür olaylarının devamını sağlayan bir olaydır.

Yorumlar