Edirne Saroz Körfezi Hakkında


Ülkemizin Trakya topraklarının Ege Denizin- deki kıyısı Saroz Körfezi, tertemiz kumsallarla kaplı bir kıyı şerididir. Saroz Körfezi su sirkülasyonunun yüksek olması ve sanayileşme iş olmasından dolayı Ege'nin belki de en temiz denizine sahiptir. Burada her türlü balık çıkar.  Hem tuzlu Ege sularının, hem daha az tuzlu Marmara'nm bütün balıklarını burada bulmak mümkündür. Bu sularda mevsimine göre çipura, lüfer, barbun, mercan, karagöz, levrek, kefal, ahta­pot ve Ülkemizde sadece bu yörede bulunan yılan balığı bol miktarda mevcuttur. Saroz Körfezi hala bol balık bulunan sayılı sahil yörelerimizdendir.

Saroz Körfezi kıyıları İlimiz Enez ve Keşan İlçe sınırlarında yer alır. Prehis torik çağlardan beri kesintisiz bir yerleşime sahip olan Ainosya da bugünkü adıyla Enez'in adına ilk kez Homeros'un İliada'smda rastlıyoruz. Trakyalıların önderi Imb­rasosoğlu Peioros, Atina'dan gelip Troia savaşma katılır. Adı efsaneler çağma kadar uzanan Ainos 'ta bu çağlarda Trak kabilelerinin oturduğu anlaşılmak­tadır. Yine çeşitli antik kaynaklara göre sırasıyla Aiolialılar, Mtylenileler ve Kymeliler buraya kolon i kurar. Bütün bu bilgiler Ainos'un İ.Ö. 7. yy' dan iti­baren bir şehir devleti olarak geliştiği anlaşılıyor. Antik kentin ilk kurulduğu yer olan Akropolis'te or­taçağda yapıldığı bilinen Enez Kalesi yer almak­tadır.

Saros körfezinde Enez ve Keşan'a bağlı Erikli, Sazlıdere, Gökçetepe, Yayla ve Mecidiye sahil­lerinde deniz suyu sıcaklığı yüzmeye, sportif olta balıkçılığına ve Ülkemizde son yıllarda büyük ge­lişme sağlayan su altı dalış sporlarına elverişlidir. Özellikle insanların giderek artan doğayla baş ba­şa kalma ihtiyacını karşılayan bir bölgedir Saroz Körfezi. İstanbul'dan Enez'e gideceklerin Trakya otoyolu'nun Havsa gişelerinden çıkıp Uzunköprü ve Keşan üzerinden Enez yolunu izlemeleri gerekiyor.

Yorumlar