Edirne Tarihi Camileri Hakkında


Hükümet Konağından Sarayiçi'ne giden caddenin sağındadır. 1429 'da, 1.Murad döneminde Rumeli Beylerbeyi Sinaneddin Yusuf Paşa yaptır­mıştır. Yan mekanlı, çokgen planlı tek kubbeli bir yapıdır. Sivri kemerli mermer taç kapı ilginçtir. İçte büyük kemerin alt yüzünde rumi ve hatayi motifli kalem işi süslemeler göze çarpar, Son yıllarda yeniden yapılırcasına onarılmıştır.

Caminin karşısında Sinaneddin Yusuf Paşa için yapıldığı sanılan yıkık durumda bir türbe var­dır, Sekizgen planlı taş yapıda sırlı tuğla dolgular tek süs öğeleridir,1440/41'de Sancakbeyi Mezit Bey yaptırmıştır. Yan mekanlı (zaviyeli) camilerdendir.1752 depre­minden sonraki onarımda, minber eklenerek ca­miye dönüştürülmüştür. 1889'da yeniden onarıl­mıştır, Özgün mimarisi yeşil çinilerle kaplı oldu­ğundan Yeşilce adını almıştır. Küfeki taşından mihrabın üst bölümünde kabartma frizi (bordürü} var­dır. Yine bu bölüm de kalem işi süsleme izleri de görülür.

Tunca Nehri'nin ve Gazi Mihal Bey köprüsü­nün sağındadır. Mermer kapı üzerindeki yazıtta, 1422 'de Mihal Bey'in yaptırdığı bildir ilmektedir. Yan mekanlı (zaviyeli) camiler planındadır. Kesme taştan yapının önünde ağır payeli, beş bölümlü bir son cemaat yeri vardır. Tek kubbeli, tek minare­lidir. Alçı mihrabındaki yıldızlar ve geometrik böl­melerden oluşan süsleme özgündür. Ancak, mih­rabın alt bölümü su basması yüzünden oldukça bozulmuştur. Caminin kıble yönünde Gazi Mihal Bey'in mezarı bulunmaktadır.

Hatayili, kıvrık dallarla çevrili üstünde kabartma ·çinilerden bir palmet frizi vardır. Pencereler, rumili kıvrık dal motifleriyle süslenmiştir. Çini mihraptaki kabartma levhalar, geometrik yıldız, rumi, hayati ve palmetlerden oluşan zengin motiflerle bezenmiştir. Buradaki renkli sır ve sıraltı tekniği başarılı bir biçimde kullanmıştır.

Yorumlar