NORTHUMBRIA SAHİLİ


NORTHUMBRIA SAHİLİ

Northumbria sahil şeridi, Newcastle'dan 112 kilometre kuzeydeki İskoçya sınırına dek uzanır. Rüzgara açık. soğuk suyu ve güzel temiz plajlarıyla, alçak kayalık yarlar ve kumlu plajlarla uzayıp giden bu muhteşem kara parçası, hava bu denli soğuk olmasa Cornwall kadar kalabalık olabilirdi.
Newcastle'dan sahil boyunca kuzeye çıkarken, ilk olarak 12 - 14. Yüzyıllardan kalma Warkworth Kalesi 'ne gelirsiniz; burası Shakespeare'in iV. Henry 1. Perdesi'nde, Harry Hotspur' ün öfkeli karısından şaşkına dönmüş bir şekildeki ayrılışı sahnesinde kullandığı yerdir. Sonra, kum setlerinin ardında kırmızı- ve- gri çatılı evleriyle uzanan bir sahil kasabası olan Alnmouth gelir. Craster' da yerel füme ringa balığı yiyebilir, yarlardan yaklaşık 2.5 kilometre yürüyerek Dunstanburgh Kalesi'nin etkileyici kalıntılarına ulaşabilirsiniz.
Büyük bölümü ayakta olan Bamburgh Kalesi , kıyıdan birkaç kilometre açıkta duran Farne Adaları' nın 28 alçak kayadan oluşan resifine doğru uzanan sahildeki sarp uçurumun üstünde tüm heybetiyle durur. Yakındaki Sea houses'dan kalkan tek neler,adalardaki foklarla kuşları, Grace Darling'in (deniz feneri bekçisinin kızı, 1838 yılında yaşanan destansı bir kurtarma öyküsünün kahramanı) deniz feneri evini ve Aziz
Cuthbert' in İS 676-684 yılları arasında oruç tutup dua ettiği Inner Fame'daki manastırın kalıntılarını görmeye giderler.
Geçitten Beal'daki Holy Adası'na geçince, sıkça İngihere ile İskoçya arasında kanlı çatışmalara yol açan eski sınır kasabası Berwick-upon-Two ed 'e ulaşabilirsiniz.

Yorumlar