Nüfus Sayım Bilgileri Hakkında




Bulunduğu konum itibariyle önemli bir böl­ gede bulunan Edirne, tarih boyunca bu bölgeye egemen olan uygarlıklar bakımında n, hep önemli bir merkez olmuştur. Türklerin bu bölgeyi fet­hinden sonra ise Avrupa'ya yönelik fetih hazır­lıklarının yürütüldüğü bir üs olarak önemli bir işlev görmüştür. Yeni bir dönemin başlangıcını oluştu­racak İstanbul'un alınmasından önce de yaklaşık bir yüzyıl boyunca Osmanlı'ya başkentlik yapan Edirne, başkentin değişmesinden sonra da Os­manlı Devletinin önemli yönetim merkezlerinden biri olmayı sürdürmüştür.

Osmanlı Devletinin son zamanlarında Edirne, batıda Rodop dağlarının batısından geçen Mesta ırmağına kadar uzanıyordu. Böylece Batı ve Doğu Trakya'yı içine alan geniş bir il iken Balkan Savaşlarından sonra çeşitli sınır değiştirmeleri sonucu küçülmüş ve yalnızca Doğu Trakya'yı kapsar du­ruma gelmiştir.Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulma­sından sonra da bugünkü sınırlarına kavuşmuştur.

Tarihsel ola rak önemli bir yönetim merkezi olan Edirne, günümüzde de Avrupa'ya açılan kapı durumunda olmasını sağlayan coğrafi konumu, sahip olduğu tarihi miras ve özellikle tarım bakımından öne çıkan üretim gücüyle Ülkemizin önemli merkezlerinden biridir. Günümüzde Edir­ne İlinde , idari bakımdan, biri merkez olmak üzere

9 ilçe, 248 köy ve 26 belediye bulunmaktadır. Belediye ve köylerin ilçe le re göre dağılımı tabloda gösterilmiştir. Valiliğimiz ve ilçelerimizde 2006 yılı Mayıs Ayı itibariyle, Mülki İdare Amirliği Hizmetleri sınıfında bulunan 13 kamu personeli görev yapmaktadır. Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfında bulunan Lalapaşa ve Süloğlu kaymakamlıkları ise veka­leten yürütülmektedir. Mevcut Mülki İdare Amirliği Hizmetleri personeli aşağıda gösterilmiştir.

Yorumlar