West Riding'de bir araba gezisi


Yorkshire' ın sanayileşmiş güneydoğu bölgesi, bu bölgeyi iyi bilmeyenler için şaşırtıcı bir ziyaret yeridir. Fabrikaların çevresinde kümelenmiş kasabalar, tekstil fabrikaları ve kasvetli araziler Yorkshire' daki West Riding olarak bilinen bölgenin günümüze dek uzanan ününü şekillendirmiştir. Ancak bugün, sanayileşme sonrası İngiltere' nin pek çok yerinde olduğu gibi, burada da her şey değişmiştir.

İleride, batıya doğru Calder Vadisi boyunca sıralanan küçük kasabalarda - Halifax, Hebden Bridge ve Todmorden- tekstil ticareti tümüyle ölmüştür. Şimdi bu kasabalar, bir yüzyıldan uzun süredir kurum katmanları ve kara bir örtünün altında gizlenen sevimli gri taşları yeniden keşfediyorlar. Britanya' nın endüstri yel ve toplumsal mirasındaki önemlerinin farkına varılması paralelinde imalathaneler, fabrikalar ve sıra-evlerin 1960 ve 70'1erdeki toplu yıkımı, tümüyle durmasa da, yavaşlamıştır.

KIRLARDA

Engebeli ve açık araz iye yayılan kırsal bölgelere gelince; sert havalarda gerçekten kasvetli olurlar. Ancak, iri kumtaşı duvarların biçimlendirdiği şeritlerle vadilerin derinliklerine kümelenmiş kasabaların üzerinde dimdik yükselen bu topraklar aynı zamanda güzeldir de. Her yanda sayısız Metodist ve Baptist şapel vardır. West Riding; John Wesley, William Oarney ve bu militan ve konformist olmayan dinin diğer kurucuları için en verimli alanlardan biriydi.

West Riding toprakları, sıklıkla yağmur ve rüzgarın hüküm sürdüğü, ıssız ve iç karartıcı yerlerdir. Bronte kardeşler, tepenin üzerindeki Haworth köyünde yaşamışlar dır ve manzara onların ruhuyla şekillenmiş gibidir -özellikle de, baş yapıtı Rüzgarlı Bayır'ı burada yazan Emily Bronte' nin, yabanıl ve ince düşünceli ruhu.

Yorumlar