Zeus Heykeli Hakkında

Zeus Heykeli

Zeus Heykeli

Zeus Heykeli Fiziki Konumu

Olympia'daki Zeus Heykeli, dünyanın üçüncü harikası olarak görülüyor. Bir sonraki Olimpiyat Oyunlarının açılmasıyla Yunan tanrılarının babasına adanmış yeni bir tapınak inşa edildi. Büyük bir tapınak inşaatı 15 yıl sürdü ve M.Ö. 456'da tamamlandı. Zeus tapınağı, dahice mimar Le Bon'un projesi altında inşa edilmiştir. Kapsamı ve dekorasyonunda büyük bir şeye çarptı. Tapınağın ana dekorasyonu, o zamanların ünlü heykeltıracı Phidias tarafından yaratılan Zeus heykeli idi. Tarihî kayıtlara göre, heykel M.Ö. 440 yılında tapınağa yerleştirildi. En iyi fildişi yapı, etkileyici bir boyuta sahipti. Heykelin yüksekliği 15 metreden fazla idi. Dekorasyonunda yaklaşık 200 kilogram altın kullanıldı. Güzel heykelin kaderi bilinmiyor. Bazı raporlara göre, Olympia'daki büyük tapınak Roma İmparatoru Theodosius'un döneminde kapatıldı ve heykel 363'te İstanbul'a taşındı. Diğerlerine göre heykel, 5. yüzyılın sonunda tapınağın yıkılmasından sonra yıkıldı. Olympia yağmalanmış. Olağanüstü tarihi keşif, arkeologlar Zeus Tapınağının kalıntılarını bulmayı başardıklarında 1875'te gerçekleşti. Uzak olmayan Phidias atölyesinin kalıntılarını bulmuşlardı. Bilim adamları onlarca yıldır sürekli araştırma yapmışlar ve inanılmaz tarihi nüansları keşfettiler. Arkeologlar fildişi ve altın kaplama uygulamalarının yanı sıra kıymetli taş parçalarını işlemek için gerekli cihazları keşfettiler.

Zeus Heykeli


Zeus Heykeli Yapısı ve özellikleri

Bütün bunlar, Olimpiya'daki Zeus Heykeli'nin son derece güzel ve zengin bir şekilde dekore edildiğinin geçerli bir kanıtıdır. Tapınağın yeniden yaratılmış modelleri ve muhteşem bir heykel, tarihçilerin ve arkeologların emeğinin meyvesiydi. Olympia'da bulunan Zeus Heykeli, Eski Dünya'nın yedi harikasından biridir. Milattan önce 435 yılı civarında ünlü heykeltıraş Phidias tarafından oyulmuştur. 1572'de Philippe Galle tarafından yapılan gravürde Phidias'ın Zeus Heykeli için hayali bir yeniden yapılanma tasarlanmıştır. Oturan heykel tapınağın koridorunun tüm genişliğini kaplamaktadır ve 12 metre yüksekliğinde inşa edilmiştir. Zeus'un oturarak inşa edilmiş olması eğer Zeus ayağa kalkarsa tapınağın çökeceğine dair pek çok tartışmayı beraberinde getirmiştir.

Hatta bu nedenle 1. yüzyılda tapınağın genişletilmesi ve üst kısmının açılması istenmiştir. Heykel, fildişi ve altın kaplama ile yapılmıştır. Heykeldeki Zeus; fildişi, altın, abanoz ve kıymetli taşlarla kuşatılmış sedir ağacından muhteşem bir tahta oturmaktadır. Zeus'un sağ elinde, zafer tanrıçası Nike'nin küçük bir heykeli vardır ve sol yanında duran kartalın üzerine doğru parlayan bir asa tutmaktadır.

Yorumlar