Gözlerin Korunduğu En Adil Ada Jamaika

Genel Hatları ile Jamaika

jamaika


1494 yılında adayı ilk gören Kristof Kolomb onu Santiago olarak adlandırdı, ancak Jamaika'nın orijinal yerli adı veya Xaymaca devam etti. Columbus bunu “gözlerin korunduğu en adil ada” olarak kabul etti ve birçok gezgin hala onu Karayipler'deki en güzel adalardan biri olarak görüyor. Adanın çeşitli İspanyolca, Fransızca ve İngilizce yer adları sömürge tarihinin kalıntılarıdır. 

Halkının büyük çoğunluğu Avrupalı sömürgecilerin getirdiği kölelerin torunları olan Afrika soyundan geliyor. Jamaika 1962'de Birleşik Krallık'tan bağımsız oldu ancak İngiliz Milletler Topluluğu'na üye. Jamaika, Karayipler'de bulunan bir ada ülkesidir. 2017 yılında Jamaika nüfusunun 2.9 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Başkenti ve en büyük şehri Kingston'dur.

Jamaika, Christopher Columbus'un 1494'te oraya inmesinden sonra İspanya tarafından talep edildi. Daha sonra 1962'de bağımsızlık kazanmadan önce 1655'te İngiliz yönetimi altına girdi.

Doğası ve Jeolojik Özellikleri İle Jamaika

Jamaika'daki en uzun dağ silsilesine Mavi Dağlar denir. Blue Mountain Zirvesi, 2256 metre (7402 fit) ile adanın en yüksek noktasıdır. Jamaika, yüksek sıcaklıklar ve nemli hava ile tropikal bir iklime sahiptir. Kasırgalara bağlı hasara oldukça fazladır. Jamaika'da 8 yerli yılan türü vardır, ancak  hiçbiri zehirli değildir.

blue mountain

İç dağlar ve yaylalar Jamaika'nın uzunluğunun çoğunu kaplar ve adanın yüzeyinin neredeyse yarısı deniz seviyesinden 300 metre (1000 feet) yüksektedir. En sağlam topografya ve en yüksek rakımlar, adanın en yüksek noktası olan Blue Mountain Zirvesi'nde Mavi Dağların 2.256 metreye (2.256 metre) yükseldiği doğudadır. 

Sırtları, çöküntüleri ve çukurları (“kokpitler”) olan Karst (kireçtaşı) manzaraları, batıdaki 500 kilometrekareyi (1.300 km2) kapsayan bir bölge olan John Crow Dağları, Kuru Liman Dağları ve Kokpit Ülkesi'nin tepelerini ve platolarını karakterize eder. Jamaika. Don Figuerero, Santa Cruz ve 1 Mayıs dağları güneybatıdaki önemli yeryüzü biçimleridir. Kıyı ovaları büyük ölçüde adayı çevreler ve en büyük alüvyon ovaları güneyde bulunur.

Jamaika'da yolun sol tarafında araba kullanıyorlar. Para birimi Jamaika dolarıdır. Muz, kahve ve şeker gibi tarım ürünlerini ihraç etmektedir. Jamaika'da konuşulan diller arasında Jamaikalı Patois ve Jamaikalı İngilizce bulunmaktadır. 

Ünlüleri ile Jamaika

usain bolt

Reggae müziği, tanınmış müzisyen Bob Marley Jamaika'da doğmuştur.
Jamaika, özellikle Usain Bolt, Johan Blake ve Shelly-Ann Fraser-Pryce gibi sporcuların başarılı olduğu atletizm alanında birçok yetenekli sporcu üretiyor.

Yorumlar