Portekiz Cumhuriyeti

Portekiz Hakkında

portekiz

Portekiz'in resmi adı Portekiz Cumhuriyeti'dir. Portekiz, Avrupa anakarasının en batı ülkesidir. Ülke ayrıca Azor Adaları ve Madeira Adaları'nın Atlantik takımadaları üzerinde egemenlik sahibidir.

Portekiz, Temmuz 2013 itibariyle 10 milyondan fazla nüfusa (10.799.270) sahiptir. Portekiz, 15. ve 16. yüzyıllarda ilk küresel denizcilik gücü oldu. Navigator Henry, Vasco da Gama ve Álvares Cabral gibi öncü Portekizli kaşifler, Portekiz'i önemli bir ekonomik, politik ve askeri güç haline getirerek sonunda İspanya ile dünyayı bölen yeni topraklar ve koloniler kurdu. 

Portekiz İmparatorluğu, modern Avrupa imparatorluklarının en uzun ömürlüydü ve şu anda 53 farklı egemen devleti oluşturan bölgelere yayıldı. Bu araştırmanın mirası, Portekizce dilinin bugün 240 milyondan fazla konuşmacıyla dünyanın en çok konuşulan 6. dilidir. 

Portekiz Tarihi

portekiz


Yıllar geçtikçe Portekiz imparatorluğu yavaş yavaş parçalandı, Brezilya 1910 devriminden ve 1974 ve 75'te Afrika Angola, Mozambik, São Tomé ve Príncipe, Timor-Leste, Cape Verde ve Gine-Bissau kolonilerinden sonra bağımsızlığını kazandı. 1999'da Çin'e devredildi ve Doğu Timor 2002'de egemenlik kazandı.

Portekiz, 1999 yılında avro bölgesinin orijinal üye devletlerinden biriydi ve şu anda Portekiz Escudo'yu euro (€) para birimi ile değiştirdi. Lizbon, Portekiz'in başkenti ve en büyük şehridir. Batı Avrupa'nın en eski şehri ve dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Lizbon 1755'te büyük bir depremle harap oldu. Şehir birkaç yıl içinde yeniden inşa edilmesine rağmen, deprem ülkenin servetinin ve statüsünün çoğunu kaybetmesine yol açtı. 

 Portekiz, Latince adı Portus Cale olan Porto'nun en büyük ikinci şehri olan Porto adını taşımaktadır. Porto'nun şehir merkezi UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır ve şehir aynı zamanda Liman şarabına ev sahipliği yapan dünyaca ünlüdür. Lizbon'daki Tagus Nehri üzerindeki Vasco da Gama Köprüsü 17,2 km (10,7 mil) ile Avrupa'nın en büyüğüdür. 

Mantar ağacı hala Portekiz'de bulunan birkaç yerli ağaçtan biridir. Mantar ağacının yumuşak, süngerimsi kabuğunun çeşitli kullanımları ülkeyi dünyadaki en büyük mantar ürünleri üreticisi haline getirmiştir. 2013 itibariyle, Portekiz'in UNESCO Dünya Mirası listesinde 15 alanı, bu kültürel alanlardan 14'ü ve 1'i doğal. Ülke, her yıl 13 milyondan fazla turistin ziyaret ettiği, dünyanın en çok ziyaret edilen 20 ülkesinden biridir. Ortaçağ'ın Katolik manastırları, bugün de dahil olmak üzere çok çeşitli ünlü Portekizli hamur işlerinden sorumludur: Lizbon'dan pastéis de Belém (veya pastéis de nata) ve Aveiro'dan ovos moller. Portekiz'deki en popüler spor futbol (futbol), milli takım 1966 Dünya Kupası'nda 3., 2004 Euro'da 2. ve 2006 Dünya Kupası'nda 4. oldu.

Yorumlar