PRİPYAT Hakkında

PRİPYAT Hakkında

PRİPYAT

PRİPYAT Yapısı

Ukrayna'nın Pripyat şehri son on yılda dünyanın her yerindeki en korkunç felaketlerden biriyle ilişkilendirildi - Çernobil Nükleer Santralı'nda patlama. Bu, yeni bir yerleşimin başlangıcını işaretleyen bitki inşasıydı. 1979'da resmen bir şehir ilan edilen Pripyat, 7 yıl sonra tahliye edildiğinde 47 000 kişiden oluşan bir nüfusa ulaştı. 28 Nisan 1986'da, patlamanın hemen ertesi günü 'Atom Bilim Adamları Kenti' neredeyse boştu. Terk edilmiş şehir, yakınlardaki Pripyat Nehri kıyısında yer almaktadır. Şehrin kendisi ve çevresi radyasyon çöküntüsü nedeniyle çok tehlikeli bir hal aldı ve tehlike bölgesi ilan edildi. Ziyaretçilere yönelik en büyük tehdit toprakta, ağaçlarda ve binalarda kök salmış radyoaktif tozdur. Turistler, terk edilmiş binaları keşfetme şansıyla bu yerlere çekilmektedirler. Vatandaşlar çok hızlı bir şekilde ayrılıyordu, birçoğu içlerinde çok şey bıraktı. Pripyat kentin statüsünü koruyor, ancak kimse uzun süre orada yaşamak zorunda kalmıyor. Şehrin sakinleri her yıl bir kez terkedilmiş vatanlarını ziyaret ederek o korkunç trajediyi yaşayan arkadaşlarıyla ve fikir sahibi insanlarla buluşuyor. 

PRİPYAT


PRİPYAT Yapısı

Geleneksel olarak toplantılar Mayıs başında gerçekleşir. Birkaç günlüğüne sadece Pripyat hayatta, insan sesleri ve trafik sesleri şehir içinden duyuluyor.
Amerikan kanalı HBO'nun kısa sürede dünyanın en çok izlenen dizileri arasına giren, Çernobil felaketini konu alan "Chernobyl" dizisi geçtiğimiz günlerde final yaptı. Dizi ile birlikte popülaritesi artan Çernobil'e turist akınları başladı. Peki Çernobil'i ziyaret etmek ne kadar güvenli. 26 Nisan 1986 yılında Ukrayna'nın Pripyat şehrinin 14.5 km kuzeybatısında bulunan Çernobil Nükleer Güç Santrali'nin 4. ünitesi yapılan bir deney esnasında patlamış ve nükleer kaza felaketi yaşanmıştı. Dünyanın en büyük nükleer kazası, Çernobil felaketinin üzerinden tam 33 yıl geçti. Şimdilerde ise Amerikan kanalı HBO'nun ''Çernobil (Chernobyl)" dizisinin popülaritesinin de etkisiyle Çernobil şehrine büyük bir turist akını başladı lakin hala bölgede öldürücü miktarda radyasyon sıkıntısı olabileceği düşünülüyor. Ukrayna ise yaklaşık 10 yıl önce bölgeyi güvenli ilan ederek turist ziyaretlerine açmış ve bölgeye turistik turlar düzenlemeye başlamıştı. Yapılan turlarda turistlerin kendi başlarına dolaşmalarına kesinlikle izin verilmiyor ve turlar çeşitli kontroller eşliğinde gerçekleşiyor. Açıldığı dönemden bu yana Çernobil'i binlerce turist ziyaret etti.

Yorumlar