Krakow’dan 2 Sinagog

Krakow Eski Sinagogu

Krakow Eski Sinagogu

Polonya'daki Yahudi dini mimarisinin hayatta kalan en eski örneği olan bu sinagog, 15. yüzyılda inşa edilmiş ve 1557'de çıkan bir yangının ardından Rönesans tarzında yeniden inşa edilmiştir. . Nazi işgali sırasında yağmalandı ve kısmen yıkıldı, yeniden inşa edildi ve şimdi Kraków Şehri Tarih Müzesi'nin bir parçası olan Kraków Yahudileri Tarihi ve Kültürü Müzesi'ne ev sahipliği yapıyor. Ses kılavuzları ek 10 zł için mevcuttur.

Krakow Isaac'ın Sinagogu

Isaac'ın Sinagogu, kurucusu Izaak Jakubowicz'den (reb Ajzyk reb Jekeles) seçildi. En ünlü Hasidik efsanelerinden biri Kazimierz'de yaşayan bu dindar Yahudi ile bağlantılıdır.

Krakow Isaac'ın Sinagogu

Bir gün Prag'da, Charles Köprüsü yakınında gizlenmiş bir hazine hakkında bir rüya gördü. İki kez düşünmeden Isaac Prag'a gitti ve rüyasında gördüğü köprüyü buldu. Köprü askerlerle doluydu ve Isaac, askerlerden biri ona yaklaşıp orada ne yaptığını sorduktan sonra ne yapacağından emin değildi. İshak askere rüyasından bahsettiğinde, adam güldü: "Bir rüya için şimdiye kadar sadece saf bir aptal gelirdi! Kendimi bu rüyayı görmeye devam ediyorum, Jacob oğlu İshak adlı bir Krakovian Yahudi'nin evinde, Hazine fırının altına gizlenmiş, ama ben Kraków'a gidip bakacak kadar aptal değilim. Sonuçta, her ikinci Yahudi'ye Isaac ve her üçte biri Jacob! " Isaac ona teşekkür etti, eve döndü, fırını söktü ve büyük bir hazine buldu ve Kazimierz'in en zengin vatandaşlarından biri oldu - muhteşem bir sinagog bulabilecek kadar zengin. Bugün, kadın galerisinde güzel, sıva süslemeli bir tonoz ve muhteşem çarşılara sahip olan barok bina, diğer şeylerin yanı sıra bir koşer dükkanı ve bir kütüphane işleten Chabad Lubawicz Vakfı'na ev sahipliği yapıyor.

Yorumlar