Trondheim, Norveç

Trondheim, Norveç

Trondheim

İskandinavya'nın en eski şehirlerinden biri olan Trondheim, MS 997'den 1380'e kadar Norveç'in ilk başkentiydi. 997'de Viking kralı Olav Tryggvason tarafından kurulan, ilk olarak Nidaros (hala katedralin adı) olarak adlandırıldı. Nidelva Nehri'nin ağzında yer. Bugün, 150.000 nüfusu ile Orta Norveç'in en büyük (ve Norveç'in üçüncü en büyük) şehri. Tarihi şehir merkezinin geniş sokakları, parlak renklerle boyanmış ahşap evler ve çarpıcı depolarla kaplıdır. Ama tarihi bir kalıntı değil: aynı zamanda NTNU'ya (Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi) de ev sahipliği yapıyor ve Norveç'in teknolojik başkentidir.

Trondheim Erkebispegården

Erkebispegården, İskandinavya'daki 1160 yılından kalma en eski laik yapıdır. 1537'de Reform'a kadar başpiskoposun ikametgahıydı. Başpiskopos Sarayı Müzesi, tarihi boyunca Nidaros Katedrali'nden orijinal arkaplanlara ve arkeolojik eserlere sahiptir. Erkebispegården'in iç sarayı içinde Viking döneminden günümüze askeri gelişmeyi üniforma, kılıç ve hançer gösterileriyle izleyen Rustkammeret / Direniş Müzesi bulunmaktadır. II. Dünya Savaşı'nın dramatik olayları özel bir vurgu yapıyor. Erkebispegården'deki çeşitli müzeler ve kanatlar ile katedral için açılış saatleri mevsime göre büyük farklılıklar göstermektedir.

Trondheim Kristiansten Festning

Trondheim Kristiansten Festning

J. C. Cicignon tarafından 1681'deki büyük yangından sonra inşa edilen Kristiansten Kalesi, şehri 1718'de İsveç'in fethinden kurtardı. II. Dünya Savaşı sırasında, Alman işgal kuvvetleri burada Norveç Direnişinin üyelerini idam etti; şereflerinde bir plaket var. Kale, şehrin, fiyortun ve dağların muhteşem manzarasına sahiptir.

Yorumlar