Abu Sir, Kahire

Abu Sir, Kahire

Abu Sir

Abu Sir, hepsi beşinci Hanedan'a (M.Ö. 2465-2323) ve birkaç mastaba ve şaft mezarına tarihlenen dört piramidin yeridir - üçü açık, dördüncüsü daha az. Bölge çok heyecanlıydı, çünkü 1997-98'de Çek arkeolog ekibi MÖ 525 ve 340 yılları arasında yaşayan bir memurun sağlam bir şaft mezarına rastladı. Bu türbe bu yazıda halka açık değildir; ziyaret edilebilir hale getirme planları ertelendi. Abu Sir'in kendisi sadece ara sıra halka açıktı, bu da çölün kenarında yer alan oldukça güzel sitenin nadiren ziyaret edildiği ve turistlerden ve toutlardan arınmış olduğu anlamına geliyor. Kalıntıların etrafında dolaşabilirsiniz, ancak piramitler ve diğer sağlam yapılar bu yazıda ziyaretçilere kapalıdır.

Abu Sir'e vardığınızda sizi karşılayan üç piramit Sahure, Nyuserre ve Neferirkare piramitleri. Bunlar - özellikle Sahure piramidi - ziyaret etmek için mükemmel piramitlerdir, çünkü morg tapınakları, vadi tapınakları ve bir geçitin tüm kompleksi birbirine yakındır ve kolayca görülebilir.

Üçünün en kuzeyindeki Sahure Piramidi 257 fitkare; orijinal yüksekliği 154 feet idi. Bu piramit kompleksi, 5. Hanedan'ın kraliyet mezar komplekslerinin tipik bir örneğidir (Sahure, MÖ 2458'den 2446'ya hükmedilmiştir) ve bir tekne çukurlarını koruyan bir piramit kompleksinin tüm unsurlarını içerir. Piramidin kendisi, Tura kireçtaşı kaplama taşları çıkarıldıktan sonra kalitesiz çekirdek duvar örgüsü çöktüğü için çok etkileyici değil. 1992 depreminden bu yana iç mekânı ziyaretçilere kapalıdır.

Abu Sir Hakkında

Abu Sir, Kahire

Morg tapınağı, granit sütunları, şimdi var olmayan bir ikinci kata çıkan merdivenleri ve ince bazalt döşemesi ile dolaşmak için çok hoş. Antik ihtişamını koruyan Mısır'da bulunan birkaç morg tapınağından biridir. Geçit, okçuluk ve kavga gösteren ince oyulmuş sahnelerle (şimdi siteden kaldırıldı) süslendi. Vadi tapınağının çok daha azı kaldı: bir kaldırım, bazı kapılar ve düşmüş blokların saçılması. Vadi tapınağının alanı ıslaktır, çünkü su masasına yakındır.

Nyuserre Piramidi 265 feet kare ve aslen 169 metre boyundaydı. Bu piramidin fazla bir kısmı kalmamıştır, çünkü kaplama taşları ve kireçtaşı çekirdeğinin bir kısmı 19. yüzyılda kireç için çıkarılmış ve yakılmıştır. Bu piramit kompleksinin kurucusu Nyuserre (MÖ 2416–2392), Neferirkare Kakai Piramidi'nin vadi tapınağını ve geçidini sağladı, bu nedenle bu piramidin doğusuna doğrudan hizalanmadı, ancak orijinal sahibinin piramidine doğru bir açıda.

Neferirkare Piramidi, 344 feet kare ve başlangıçta 229 metre yüksekliğindeki Abu Sir bölgesindeki en büyüğüdür. Piramit kompleksinin Sahure'ninkinden daha büyük olması gerekiyordu, ancak firavun tamamlanmadan önce öldü. Bununla birlikte, piramidin kendisi alana hakimdir. Nyuserre, geçit ve vadi tapınağını gasp etti, tamamladı ve piramit kompleksine ekledi, Neferirkare'yi (M.Ö. 2446-2426), kalker veya granit yerine ucuz bir kerpiç yerine ölümden sonra tamamlanan bir piramit ve morg tapınağı ile terk etti. .

Ptahshepses'in çok büyük Mastaba'sı Sahure ve Nyuserre piramitleri arasında yer alıyor. Türbe, herhangi bir dekorasyon kalıntısından daha büyüklüğüne dikkat çekmektedir. Güneybatıda, özel bir mezar için alışılmadık bir özellik olan tekneleri tutabilecek çift kişilik bir oda var. Artık mezarın tamamına erişilemiyor.

Nekropol halkın erişimine açıktır, ancak kapılardaki bir nöbetçi için bahşiş vermeniz gerekebilir. Yapıların içine girmek için en iyi tur rehberi aracılığıyla sağlanan ön izin gerekir.

Yorumlar