Demokratik Kongo Cumhuriyeti Hakkında Bilgiler

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Rehberi

Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Demokratik Kongo Cumhuriyeti için, eskiden Zaire, Orta Sahra altı Afrika'da geniş bir ülke olan ve bugün DR Kongo, DRC, DROC, Kongo-Kinşasa veya sadece Kongo olarak da bilinen sanal bir rehber. DRC, 9 ülke ile sınırlanmıştır: Angola, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Ruanda, Güney Sudan, Tanzanya, Uganda ve Zambiya. Batıdaki 45 km genişliğindeki bir sahil şeridi, ülkenin Atlantik Okyanusu'na dar erişimini sağlar. Ünlü Afrika Büyük Göllerinden beşi Kongo'nun doğu sınırında sıralanmıştır: Albert Gölü, Edward Gölü, Kivu Gölü, Tanganyika Gölü ve Mweru Gölü. Ülke, 2.344.858 km²'lik bir alanı kaplar ve bu ülkeyi Afrika'nın ikinci büyük ülkesi yapar (Cezayir'in arkasında), DROC, Türkiye'nin yaklaşık 3 katı veya ABD'nin dörtte birinden biraz daha azdır. Kongo Cumhuriyeti'nin nüfusu 71,2 milyon kişidir (yaklaşık 2015), başkenti ve en büyük şehri Kinşasa'dır.

Konuşulan diller Fransızca (resmi) ve Lingala (ülkenin kuzeyinde), Kikongo, Kituba (Orta Afrika'da yaygın olarak kullanılan bir lingua franca), Svahili ve Tshiluba gibi diğer dillerdir.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Tarihi

Demokratik Kongo Cumhuriyeti


1908'de bir Belçika sömürgesi olarak kurulan Kongo Cumhuriyeti 1960'da bağımsızlığını kazandı, ancak ilk yılları siyasi ve sosyal istikrarsızlık ile gölgelendi.
Col. Joseph MOBUTU, Kasım 1965 darbesinde iktidarı ele geçirdi ve cumhurbaşkanı ilan etti. Daha sonra adını MOBUTU Sese Seko olarak ve ülkenin adını Zaire olarak değiştirdi. MOBUTU müteakip birkaç sahte seçimle ve acımasız güç kullanarak 32 yıl boyunca konumunu korudu. 1994'te Ruanda ve Burundi'de savaşmaktan, Mayıs 1997'de Laurent KABILA liderliğindeki bir isyan tarafından MOBUTU rejiminin devrilmesine yol açan büyük bir mülteci akınından etkilenen etnik çekişme ve iç savaş. KABILA, ülkeyi Kongo Demokratik Cumhuriyeti olarak yeniden adlandırdı, ancak Ağustos 1998'de rejimine Ruanda ve Uganda tarafından desteklenen bir ayaklanma ile meydan okundu. 

Zimbabve, Angola, Namibya, Çad ve Sudan'dan gelen askerler Kinşasa rejimini desteklemek için müdahale etti. Temmuz 1999'da DROC, Zimbabve, Angola, Uganda, Namibya, Ruanda ve Kongo silahlı isyancı gruplar tarafından ateşkes imzalandı, ancak ara sıra yapılan çatışmalar devam etti. Laurent KABILA Ocak 2001'de suikaste kurban gitti ve oğlu Joseph KABILA devlet başkanlığına getirildi. Ekim 2002'de yeni cumhurbaşkanı, Kongo'nun doğusunu işgal eden Ruanda kuvvetlerinin geri çekilmesi konusunda görüşmelerde başarılı oldu; iki ay sonra Pretoria Anlaşması, geri kalan tüm savaşan taraflarca savaşı sona erdirmek ve ulusal birlik hükümeti kurmak için imzalandı. Temmuz 2003'te bir geçiş hükümeti kuruldu; Joseph KABILA başkan olarak kalır ve ona eski hükümeti, eski isyancı grupları ve siyasi muhalefeti temsil eden dört başkan yardımcısı eşlik eder. Kaynak: CIA Dünya Gerçek Kitabı Demokratik Kongo Cumhuriyeti, BM birliklerinin varlığına ve Nisan ayında seçim yolunu açan yeni bir anayasanın onaylanmasına rağmen insani bir felaket olmaya devam ediyor. Kaynak: BM Misyonu MONUC 1998 ve 2003 yılları arasında altı milyona kadar ölü ve iki milyondan fazla insanın yerinden edilmesiyle, DR Kongo II. Çatışmanın zirvesinde, dokuz ülke Kongo topraklarında birbirleriyle savaşıyordu. Milyonlarca kişi, Batı Avrupa'nın büyüklüğündeki ülkede açlığın eşiğine geldi.

Yorumlar