Tell el-Amarna, Mısır

Tell el-Amarna

Tell el-Amarna

Görünüşe göre tek tanrılı firavun Akhenaton tarafından 18. Hanedanlığın sonlarında kurulan muhteşem Akhetaten kasabasının küçük kalıntıları.

Görünüşe göre tek tanrılı firavun Akhenaton tarafından 18. Hanedanlığın sonlarında kurulan muhteşem Akhetaten kasabasının küçük kalıntıları. Akhetaten kısa bir sürede 10.000 nüfusu ile oldukça etkileyici bir şehirdi, ama neredeyse tamamen yok oldu. Gerçekten de, bu büyük çorak çölün, hükümet çalışanları, ticaret ve zanaatkârlarla meşgul hareketli bir kasaba olduğunu hayal etmek zor. Görünen az sayıdaki kalıntı, Kuzey Sarayı ve restore edilmiş tek sütunlu Küçük Aten Tapınağı'nın temellerini içermektedir.

Tell el-Amarna Hakkında

Tell el-Amarna

Kuzey mezarları güneydeki muadillerinden daha kolay ziyaret edilir ve biraz harap olmasına rağmen oldukça ilginçtir. Tüm mezarlar açık değildir, ancak hepsi tasarım ve dekorasyonda nispeten benzerdir. Mezarların çoğu bir dış mahkeme, uzun bir salon ve bazen sütunlu bir salon ve bir heykel nişinden oluşur. Mezarlar, tipik "Amarna" tarzında, kasaba tasvirleri ve mimarinin tasvirleri ve mezar sahibinden ziyade firavun ve ailesinin sahneleri ile dekore edilmiştir. (Mezar sahibi genellikle sadece kapı aralığında, Aten'in övgüyle eller kaldırılır.) İnsanlar keskin çeneler, hafifçe şişmiş karınlar ve büyük kalçalar ve uyluklarla gösterilme eğilimindedir. Bazı mezarlar Kıpti döneminde yeniden kullanıldığına dair kanıtlar gösterir, bu nedenle haçlar, nişler ve yazı tiplerine dikkat edin (örneğin Mezar 6).

Yorumlar