Anadolu Kavağı ve Süleymaniye Camii, İstanbul

Anadolu Kavağı

Anadolu Kavağı

Asya kıyısının üst ucunda, Anadolu Kavağı, tüm Boğaz turlarının son durağıdır. Oldukça küçük bir balıkçı köyü, çok sayıda deniz mahsulü restoranı, waffle tezgahı ve dondurma dükkanına sahip olacak kadar turist çekiyor. Ana cazibe, köyden yokuş yukarı 15 dakikalık yürüme mesafesindeki dramatik bir konumda bulunan Bizans Kalesi'dir (diğer adıyla Yoros Kalesi). Tepe, bir zamanlar Zeus Ourios'a (rüzgârların tanrısı) tapınak yeriydi ve efsaneye göre, Jason'ın Altın Post'u aramak için geçtiği günlere kadar uzanıyordu. Bizanslılar tarafından inşa edilen ve Cenevizli müttefikleri tarafından genişletilen kale, bugün oldukça harap bir durumda ve bu yazı itibariyle ziyaretçilere kapalı, ancak kafelerden yukarı Boğaz'ın muhteşem manzarası için tırmanış yine de değiyor. duvarlarının hemen altında restoranlar.

Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii

İstanbul Üniversitesi'nin karşısındaki bir tepenin üzerinde yer alan Süleymaniye Camii, İstanbul'un belki de en görkemli camisi ve mimar Sinan'ın başyapıtlarından biri olarak kabul ediliyor. 1550 ile 1557 yılları arasında inşa edilen caminin mimari heyecanı, herhangi bir Osmanlı camisinin en yükseği olan muazzam kubbesidir. Dört kare sütun ve kemerlerin yanı sıra her iki tarafında daha küçük kubbelere sahip dış duvarlarla desteklenen yükselen alan, esasen ilahi işbirliği ile ayakta durduğu izlenimini veriyor. Sinan, bu camiyi tasarlarken bir sadelik felsefesine rehberlik etti ve mihrap çevresi (niche) dışında, çini işçiliğinde çok az şey var - son derece karmaşık vitray pencereler ve kubbelere boyanmış Barok süslemeler ( daha sonra eklendi) bunu telafi etmekten daha fazlası. 2010 yılının sonlarında tamamlanan multimilyon dolarlık restorasyon projesi sayesinde Süleymaniye artık tüm ihtişamıyla görülebilir. Sinan'ın türbesi, surların hemen dışında, kuzey köşede, hamisi Kanuni Sultan Süleyman ve padişahın eşi Roxelana'nın mezarı ise caminin bitişiğindeki mezarlıkta yer almaktadır. Külliye veya cami kompleksi hala bir hastane, kütüphane, hamam, çeşitli okullar ve camilerin geleneksel olarak faaliyet gösterdiği diğer hayır kurumlarını içermektedir, bu nedenle güzel arazilerde bir gezintiye çıkın ve Haliç'in muhteşem manzaralarını kaçırmayın.

İstanbul geziniz sonrasında İstanbul'a sadece bir buçuk saat mesafede olan Sapanca'yı da mutlaka görmelisiniz. Sapanca'da geçirdiğiniz süre de Sapanca Villa Kiralama seçeneklerini de mutlaka değerlendirin.

Yorumlar