İnşaat işçiliği verimliliği


İnşaat işçiliği verimliliğinin ölçülmesi zor bir görev olabilir. İmalat ve diğer endüstrilerden farklı olarak, inşaat görevleri proje tipine, müteahhit uzmanlığına ve diğer faktörlere göre büyük farklılıklar gösterir. Kısacası, standartlaştırılmış bir ürünü seri olarak üretmediğinizde, üretkenliği ölçmek daha zor hale gelir.

Bu zorluklara rağmen, endüstri araştırmacıları ve uygulayıcıları son yıllarda üretkenliği ölçmek için adımlar attılar ve bazı ilginç eğilimler ortaya çıktı. Kesin üretkenlik ölçütleri değişiklik gösterse de, çoğu kaynak inşaat işçiliği verimliliğinin iyileştirilmesi için yer olduğu konusunda hemfikirdir.

Verimliliği Etkileyen Faktörler

Veri bir yana, verimlilik nasıl ölçülebilir ve verimliliği belirleyen faktörler nelerdir? Yine, görüşler değişir, ancak inşaat verimliliği genellikle çalışma saati başına çıktı olarak ölçülür - harcanan zamanda ne kadar iş yapılır. Çıktı, fiziksel miktarlar (örneğin, fit kare) veya finansal birimler (örneğin, dolar) cinsinden ifade edilebilir.

Verimliliği etkileyen faktörler farklı sektörler arasında değişebilir, ancak birçok faktör ortaktır. Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, faktörleri üç kategoride tanımladı:

  • İşgücü özellikleri – İş gücünün yaşı, becerisi, deneyimi, liderliği ve motivasyonu.
  • Çalışma koşulları – İşin boyutu ve karmaşıklığı, saha erişilebilirliği, ekipman kullanımı ve projeye özgü diğer faktörler.
  • Üretken olmayan faaliyetler – dolaylı işçilik, yeniden işleme, iş durmaları ve doğrudan üretkenlikle sonuçlanmayan diğer faaliyetler.

Yorumlar