MİMARLIĞIN GELECEĞİ İÇİN GEREKLİ OLAN YAPI BİLGİ MODELLEMESİ

Yapı bilgi modellemesi

Pazar araştırma ekibi Pike Research tarafından hazırlanan kapsamlı bir rapor, BIM'in İnşaat sektörünün geleceğinin ayrılmaz bir parçası olduğu ve nihayetinde bina inşaatına ve projelerin teslim edilmesi için teknolojinin kullanılma şekline karşı değişen bir tutumla sonuçlanacağı sonucuna varmıştır.

BIM Raporu

Rapor, BIM'in ve gelişiminin ve süreçlerinin bir sonucu olarak sektörde neler olabileceğini tahmin etmek için piyasa verilerini ve trend analizini inceledi.

BIM'i kullanan uygulamaların rakiplere göre önemli avantaj sağlayacağını tahmin etti. Kıdemli araştırma analisti Eric Bloom, “BIM araçları ve süreçleri sektördeki daha fazla firma tarafından benimsendikçe [avantajlar daha yüksek kalite ve daha güvenilir teslimatlar yoluyla ortaya çıkacaktır” dedi.

Sonuç olarak Bloom, “BIM'in benimsenmesi, pazarda etkin bir şekilde rekabet edebilmek için bir gereklilik haline gelecek” sonucuna vardı.

KSS Design Group'un BIM Rational

KSS Design Group, BIM'i erken benimseyen Londra merkezli bir mimarlık firmasıdır. BIM'in ve sürecinin faydalarını çok erken gördüler ve 2004'ten beri Autodesk Revit'i kullanıyorlar. O zamandan beri, tüm proje süreçlerini BIM teslimine uyacak şekilde uyarladılar. Şu anda farklı BIM olgunluk seviyelerinde birkaç projeleri var. Bununla birlikte, müşterilerin BIM'in faydalarını sorgulaması ve hatta BIM'in ne olduğunu tam olarak anlaması hala yaygındır. Bunun nedeni, endüstrinin o kadar hızlı değişmesi ki, kendimizi ve çevremizdeki insanları sürekli olarak eğitmeleri gerekiyor.

Herhangi bir inşaat projesi için bazı üst düzey faydalı noktalar şunlardır:

  • BIM'i kullanırken, inşaat projesi hakkında ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgiler tek bir modelde tutulur. Belirli tasarım ölçümlerinden kullanılan malzeme türlerine kadar BIM, bir geliştirmenin tüm temel aşamaları için en verimli seçeneği sunar: konsept, tasarım, inşaat ve yönetim.
  • BIM, 3D modelleme yazılımı kullandığından, yüksek maliyetli bir ücret ödemeden veya tasarımcılardan veya mimarlardan çok fazla zaman harcamadan hızlı bir şekilde varyasyonlar üretebilirsiniz. BIM, bir binanın sürdürülebilirliğini ve uzun vadeli mirasını ölçmek için de hayati derecede önemlidir. Çok daha fazla veri depolayabildiğiniz için, bir binanın ömrü boyunca yıkıma kadar bir BIM modeli kullanılabilir.
  • BIM'in sezgisel modelleme sistemi, projelerin erkenden görselleştirilmesi anlamına gelir. Tasarımlar minimum zaman gecikmesi ile imzalanır ve proje uzun tasarım revizyonları ile durdurulmaz.
  • BIM, bir inşaat projesinde çalışan her bir kaynaktan veri ve bilgi toplar. Bu nedenle bilgi kaybolmaz ve hatalar hem sanal hem de gerçekçi olarak yakalanır. BIM ortamında üretilen modeller kapsayıcıdır ve mimarlardan bina yöneticilerine kadar proje üzerinde çalışan tüm taraflar tarafından kullanılabilir.



 

Yorumlar