NEM ÖLÇERLER

Nem Ölçerler - Temel Bilgiler

Nem ölçümü ve tespiti ve kullanılan sayaçlar, sıklıkla yanlış anlaşılan karmaşık ve önemli bir konudur.

Bu makale, “nem ölçümü” ve “nem algılama” kavramları arasındaki farkları ana hatlarıyla açıklayacak ve farklı durumlarda kullanılacak en uygun sayaç tipini açıklayacaktır.

Ahşapta Nem Ölçümü

Nem ölçer kullanılarak nem içeriğinin "ölçülebildiği" en yaygın malzeme ahşaptır. Bu amaç için kullanılan tipik araç, yaygın olarak bulunan pin tipi sayaçtır (elektriksel direnç/iletkenlik ve tahribat ölçer olarak da bilinir).

Bu aletler, iki pimi okuyarak ve kereste ile temas ettiklerinde dirençteki değişimi tespit ederek çalışırlar. Pim ölçerler, kerestenin nem içeriğinin oldukça iyi bir göstergesini verecektir. Bunlar, örneğin Douglas Fir gibi belirli kereste türleri üzerinde bunu yapmak için yapılmış ve kalibre edilmiştir. Bu aletler, ahşabın iletkenliği (yoğunluk olarak da bilinir) farklı ahşap türleri boyunca makul ölçüde sabit olduğu ve nem içeriğiyle orantılı olduğu için çalışır. Aletin kalibre edildiği yoğunluktan farklı yoğunluklara sahip ahşaplar olduğu için, çoğu sayaç, test edilen kereste tipine bağlı olarak yapılması gereken ayarlamaları veren bir dizi tablo ile sağlanır.


Yorumlar