Beton Yıkımı

Beton Yıkım Yöntemlerinizi Bilin

 İster beton merdivenleri yıkmaktan isterse tüm bir yapıyı yıkmaktan bahsediyor olalım, işin gerçekten nasıl yapılacağına dair birçok farklı yöntem var. Tablodaki bazı ana seçeneklerin kısa bir özeti :

  • -Basınç Patlaması: Bu, sessiz ve tozsuz bir temizlemeye ihtiyaç duyduğunuz durumlar için idealdir. Betona delikler açılır ve kuvvet uygulanır. Mekanik basınç patlatma için bu, bir hidrolik makine ile yapılırken, kimyasal patlatma için genleşen bir bulamaç kullanılır.
  • -Pnömatik/Hidrolik Kırıcılar : Genellikle temel, kaldırım gibi yıkım projelerinde kullanılır. Bu durumlarda, betonu yıkmak için genellikle uzaktan kontrol edilen makineye monte kırıcılar kullanılır.
  • -Top ve Turna: En eski yöntemlerden biri, bu klasik "yıkıcı top". Ancak bir not olarak, bu yalnızca kalifiye operatörler tarafından yapılmalıdır ve beton için çelik takviyeyi kesmek için ek işler yapmanız gerekebilir. Bu aynı zamanda çok fazla gürültü ve toz oluşturur.
  • -Demontaj: Beton parçalarını kırmak için testereler, termal mızraklar ve yüksek hızlı su jetleri kullanılabilir. Bunlar kullanışlıdır çünkü bir yapıyı minimum toz, gürültü veya çevresel etki ile yıkabilirler.
  • -Patlayıcılar: En çok büyük miktarlarda betonu çıkarmak için kullanılan bu patlayıcılar, yapıyı daha küçük parçalara ayırmak için tanımlanmış sondaj deliklerine yerleştirilir. Çok fazla esneklik olsa da, yakındaki yapılar ve ağır güvenlik düzenlemeleri için bir risk de vardır.
  • Yıkım Sırasında Güvende Tutmak

     Bu adımlar, özellikle çalışma alanındaki yapı ve insanlar için bir miktar güvenlik sağlamaya yardımcı olur, ancak gerçek yıkım projesi sırasında yapmanız gereken ek işler de vardır. Bu, ekibinizle günlük iş öncesi toplantılarla başlar. Güvenlik ve uygun ekipman kullanımının temellerini vurguladığınızdan emin olun. Örneğin, el aleti yaralanmalarının büyük çoğunluğu, belirli bir iş için yanlış alet kullanıldığında meydana gelir. İhtiyacınız olan şey için tam ekipmana sahip olduğunuzdan emin olun.

     Yıkım işlerinde bir diğer önemli endişe, düşen molozlardır. Açıkçası, bunun beton bir levha için değil, bir duvar veya başka bir yapı için bir sorun olması muhtemeldir. Bunun farkında olmalısınız. İşe başlamadan önce tüm gereksiz personeli alandan uzaklaştırmayı alışkanlık haline getirin.


 

Yorumlar