Avrupa Sanayi Politikası

Avrupa Sanayi Politikası

AB'de Sanayi

AB'deki sanayi, AB ekonomisinin %20'sinden fazlasını oluşturuyor ve yurtiçinde ve yurtdışında buna bağlı milyonlarca işle bağlantılı yaklaşık 35 milyon kişiyi istihdam ediyor. Mal ihracatının %80'ini oluşturur ve AB'nin doğrudan yabancı yatırım için en iyi küresel sağlayıcı ve hedef olarak konumunun arkasındaki temel nedendir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler), tüm Avrupa firmalarının büyük çoğunluğunu oluşturur ve bizim ekonomik ve sosyal omurgamızdır.

Avrupa'nın endüstrisi, değer zincirleri ve sınırlar arasında entegre edilmiştir ve yüksek katma değerli ürün ve hizmetlerde küresel rekabet avantajını elinde tutmaktadır.

Avrupa için Yeni Bir Endüstriyel Strateji

10 Mart 2020'de Avrupa Komisyonu, 2030 ve sonrası için AB endüstriyel vizyonunu belirleyen Avrupa için Yeni Bir Sanayi Stratejisi sundu.

Temel hedefler, yeşil ve dijital geçişlerin yanı sıra bir dizi stratejik alanda AB stratejik özerkliğidir.

Yeşil geçişte AB, temiz teknolojiler ve küresel standartları belirleyen pazar liderliği aracılığıyla 2050 yılına kadar dünyanın ilk karbonsuz kıtasını yaratarak dünya lideri olmak istiyor.

Komisyonun görüşüne göre, ikiz yeşil ve dijital geçişler, daha derin ve daha dijital bir tek pazar, eşitlenmiş bir küresel oyun alanı ve döngüsellik, yenilik ve becerilere odaklanma gibi birbirine bağlı ve karşılıklı olarak birbirini güçlendiren bazı unsurlar aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Geçişte sanayiyi desteklemek için hem kamu hem de özel olarak yeterli miktarda finansman öngörülmektedir.

Yeni endüstriyel stratejinin bir yeniliği, endüstriyel ekosistemlere odaklanılmasıdır. Ekosistemler, bir değer zincirindeki tüm oyuncuları dikkate alır. Diğer bir odak noktası, KOBİ'lerin, büyük şirketlerin, araştırmacıların ve bölgelerin bilgilerini kullanarak inovasyonun önündeki engelleri kaldırmaya ve politika tutarlılığını iyileştirmeye yardımcı olmak için Avrupa çapında olumlu yayılma etkileri olan büyük ölçekli projeleri finanse etmeye yardımcı olacak endüstriyel ittifaklardır.

Yorumlar