İnşaat ve Büyük Veri

İnşaat ve Büyük Veri

Büyük veri

Bir asır önce söz konusu kaynak petroldü. Bugün dijital endüstrinin devleri, dijital çağın petrolü olan verilerle ilgileniyor.

Mevcut hızımızda her gün 2,5 kentilyon bayt veri oluşturuluyor, ancak bu hız yalnızca inşaat teknolojisi ilerledikçe hızlanıyor. Sadece son iki yılda dünyadaki verilerin yüzde 90'ı akıllara durgunluk veren bir şekilde üretildi!

"Dünyanın en değerli kaynağı artık petrol değil, veridir."

Büyük veri nedir ve veriler nereden geliyor?

Büyük veri, daha bilinçli iş kararları vermek için gizli eğilimleri, davranıştaki kalıpları, bilinmeyen korelasyonları ortaya çıkarmak için kullanılabilecek ve yapay zeka ve otomasyon sistemlerinin temeli olarak hizmet eden son derece büyük veri kümelerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. İnşaat teknolojisindeki gelişmeleri geliştirmeye yardımcı olan bu büyük veridir.

Bu veriler İnternet aramaları ve hizmetlerinden, cep telefonlarından, dijital fotoğraflardan, sosyal medyadan ve metin mesajı, Skype ve e-postalar gibi diğer birçok dijital iletişim aracından toplanmaktadır.

İnşaatta ne kadar büyük veri kullanılıyor:

  • Yeni projeleri başarıya ve tuzaklardan uzaklaştırmaya yönelik inşaat risklerinin kalıplarını ve olasılıklarını seçmek için tarihsel büyük veriler analiz edilebilir.
  • İnşaat faaliyetlerinin optimal aşamasını belirlemek için hava durumu, trafik ve topluluk ve iş faaliyetlerinden elde edilen büyük veriler analiz edilebilir.
  • Sahalarda aktif ve boşta kalma sürelerini göstermek için kullanılan makinelerden gelen sensör girdileri, bu tür ekipmanların satın alınması ve kiralanmasının en iyi karışımı ve maliyetleri ve ekolojik etkiyi azaltmak için yakıtın en verimli şekilde nasıl kullanılacağı hakkında sonuçlar çıkarmak için işlenebilir.
  • Ekipmanın coğrafi konumu, lojistiğin iyileştirilmesine, gerektiğinde yedek parçaların sağlanmasına ve arıza süresinin önlenmesine olanak tanır.
  • Alışveriş merkezlerinde, ofis bloklarında ve diğer binalarda enerji tasarrufu, tasarım hedeflerine uygunluğundan emin olmak için izlenebilir. Trafik stresi bilgileri ve köprülerdeki esneme seviyeleri, herhangi bir sınır dışı olayı tespit etmek için kaydedilebilir.
  • Bu veriler ayrıca bakım faaliyetlerini gerektiği gibi planlamak için bina bilgi modelleme (BIM) sistemlerine geri beslenebilir.

Yorumlar