İnşaat ve Yapay Zeka

İnşaat ve Yapay Zeka

Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi

Yapay Zeka (AI), bir makine tarafından insan davranışını taklit etmek için gösterilen zekadır ve makine öğrenimi (ML), bir bilgisayara açıkça programlanmadan verilerden öğrenme yeteneği vermek için istatistiksel tekniklerin kullanıldığı bir AI alanıdır. Her ikisi de inşaat sektöründe hızla teknolojinin ayrılmaz parçaları haline geliyor.

Robotları, makineleri programlamak veya ev binalarını otomatik olarak hesaplamak ve tasarlamak için bilgisayar sistemlerini kullanabileceğiniz bir dünya hayal edin. Bu teknoloji halihazırda mevcuttur ve bugün kullanılmakta olup, endüstrinin maliyet ve hızdaki artan verimliliklerden faydalanabilmesi ile inşaat teknolojisinin ilerlemesine yardımcı olmaya devam etmektedir.

AI ve ML'nin bugün inşaat endüstrisine nasıl fayda sağladığına dair bazı örnekler:

  • Hava durumu, konum ve bir binanın ömrünü artırmak için dijital bina ikizleri oluşturma gibi birçok faktörü dikkate alan tahmine dayalı tasarım.
  • Binaların daha iyi tasarımı – Makine öğrenimi, bir çözümün farklı varyasyonlarını keşfetmek ve mekanik, elektrik ve sıhhi tesisat sistemlerini göz önünde bulundurarak ve MEP sistemleri için rotaların bina mimarisiyle çakışmamasını sağlayarak tasarım alternatifleri oluşturmak için kullanılabilir.
  • Son derece tekrarlayan görevleri üstlenmek için yapay zeka güdümlü otomasyonu kullanmak, endüstrinin işgücü açığını ele alırken üretkenliği önemli ölçüde artırabilir ve güvenliği artırabilir.
  • Daha iyi finansal planlama ve proje yönetimi – geçmiş verileri kullanarak AI, herhangi bir maliyet aşımını, gerçekçi zaman çizelgelerini tahmin edebilir ve ayrıca işe başlama sürelerini azaltmak için personelin bilgilere ve eğitim materyallerine daha hızlı erişmesine yardımcı olabilir.
  • Artan üretkenlik – Yapay zeka, beton dökme, tuğla döşeme veya kaynak yapma gibi tekrarlayan görevleri gerçekleştirmek için makinelere güç sağlamak ve inşaatın kendisi için insan işçileri serbest bırakmak için kullanılabilir.
  • Artan güvenlik – İnşaat işçileri, diğer işçilerden beş kat daha sık iş başında öldürülür. Yapay zeka kullanımıyla, bir çalışanın doğru KKD'yi giyip giymediğini anlamak için fotoğraflar ve tanıma teknolojisi kullanılarak veya tehlikeli alanları belirlemek ve çalışanları uyarmak için coğrafi konum kullanılarak siteler güvenlik tehlikeleri açısından izlenebilir.

Yorumlar