Sanayi Devrimi ve İnşaat

Sanayi Devrimi ve İnşaat

Sanayi Devrimi ve İnşaat Süreci

İnşaat mesleğinin yükselişi, 17. ve 18. yüzyıllarda modern bilimin yükselişiyle aynı zamana denk geldi. Bilimsel atılımlar, mimarların ve mühendislerin daha geniş bir malzeme ve form yelpazesiyle deneyler yapmalarını sağladı. 19. yüzyıldaki sanayi devrimi sırasında yapılan teknolojik gelişmelerle birleştiğinde, bu yenilikler inşaatta bir değişim dalgasına yol açtı.

1709'da Abraham Darby, dökme demirin seri üretimine izin veren ve bir dizi yeniliğin temelini oluşturan yeni bir demir eritme yöntemi geliştirdi:

Darby'nin torunu, 1781'de İngiltere'de inşa edilen ilk demir köprünün yapımına nezaret etti. 32 yarda köprü 1795'te ciddi bir selden kurtulduktan sonra, diğer inşaatçılar kendi demir yapılarını yarattılar.

ABD 19. yüzyıl boyunca hızla genişlerken, dökme demir birçok yeni yapı için tercih edilen metaldi. Vitrinlerden su sistemlerine kadar, inşaatçılar düşük maliyeti, gücü ve yangına karşı direnci nedeniyle dökme demiri yaygın olarak kullandılar.

Dökme demir, 1820'lerde ferforje ile değiştirilene kadar demiryolu yapımında kullanılan birincil malzemeydi.

Seri üretimdeki gelişmeler, prefabrikasyonun ortaya çıkmasına neden oldu. İlk modüler evler 1830'da tasarlandı. ABD'de Sears Roebuck şirketi 1940'lara kadar posta siparişiyle ev sattı. İnşaatçılar ayrıca konut dışı yapılar için prefabrikasyon kullandılar. Cam ve dökme demirden oluşan Londra'daki Crystal Palace ilk olarak 1851'de kuruldu. Daha sonra yıkıldı ve bir yangınla yok olana kadar kaldığı Güney Londra banliyösünde yeniden monte edildi.

Yorumlar